Sajtóközlemény

Egészséges gyermekkel nyugodt a karácsony

2021. december 12.

2021. december 21., Budapest – Józan ész, mértékletesség, megelőzés: ezek a kulcsszavak a gyermekorvos szerint, ha el akarjuk kerülni, hogy a karácsonyt beárnyékolja a gyermek betegsége. Az óvodai, iskolai közösségek, rendezvények a különböző fertőzések melegágyát jelentik. Sok fejfájástól kímélheti meg magát és gyermekét is a szülő, ha az ünnep előtti napokban már nem engedi közösségbe. Ha a gyermek mégis megbetegszik, töltsük szűk körben az ünnepeket, vigyázzunk a nagyszülőkre, az idős rokonokra, akiket nem csupán a Covid, de más gyakori vírusok, például az influenza-, illetve a rotavírus is nagyon megviselhet.

Az év legmeghittebb ünnepére készülve többnyire kéz a kézben jár az öröm és a stressz, és sok család karácsonyát keserítheti meg, ha a gyerekek éppen ekkor betegednek meg. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos, a Doktor24 Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy mindössze egy kicsivel több körültekintéssel és megelőzéssel a leggyakoribb problémák sok esetben elkerülhetők – szó szerint és képletesen is –, megspórolva a hasfájást.

Jóból is megárt…

A szakorvos tapasztalatai szerint az édességekben gazdag ünnepi időszak okozza a legtöbb problémát a gyerekeknek, és egyáltalán nem csak arról van szó, hogy a megnövekedett édességfogyasztás étvágytalansághoz, esetleg súlygyarapodáshoz vezet.

„Az édességek fogyasztásakor magas kalóriatartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek kerülnek a szervezetbe, melyek intenzíven és gyorsan megemelik a vércukorszintet, megszüntetve az éhségérzetet. Azoknál a gyerekeknél, akiknek egyébként is rossz az étvágyuk, ez tetézi a bajt, hiszen a teltségérzet miatt még kisebb eséllyel eszik meg a szükséges és egészséges ételeket. A túlsúlyos gyerekeknél nyilvánvaló a negatív hatás: az extra kalóriabevitelt a szervezetük a zsírszöveti raktárak feltöltésére fordítja, és ez – a télen egyébként is csökkent fizikai aktivitással együtt – garantáltan a testsúly növekedését eredményezi, annak minden testi és lelki mellékhatásával együtt.”

Az édességfogyasztás – különösen a csokoládé – kapcsán egyik leggyakoribb panasz a székrekedés, bár ezen viszonylag könnyen lehet segíteni, ha a gyermek rostban gazdag ételeket fogyaszt, és egyidejűleg elegendő folyadékot iszik. Az kevésbé ismert, hogy az édességek erősítik refluxra való hajlamot is, sokszor ez áll a hasfájás, a rossz lehelet hátterében.
Igaz, hogy a reflux felnőttkorban gyakrabban fordul elő, a gyerekeknél is nagyon kellemetlen panaszokat okozhat, ráadásul a kicsik sokszor nem is tudják pontosan megfogalmazni, leírni a tüneteket. A felelős szülő ügyel a mértékletességre, és nem engedi meg azt sem, hogy a gyerekek az édességeken kívül szénsavas üdítőket, esetleg kávét fogyasszanak, mert ezek még tovább ronthatják a helyzetet.

Az étkezéshez kapcsolódó triviális, de a gyermekgyógyász szerint gyakran adódó veszélyhelyzet a félrenyelés: különösen gyakran fordul el vendégségben, illetve aktív játék közben. A szakember szerint különösen az olajos magvak fogyasztását érdemes elkerülni játék, futkározás közben, és akkor is, ha a gyermek köhög.

A másik „mumusra”, a rendkívül gyakori fertőzéses megbetegedésekre a gyermekorvos a proaktív megelőzésben látja a megoldást.

„Eltűnni látszik a légúti, illetve gyomor- és bélrendszeri fertőzések korábban tapasztalt szezonalitása; ma már egész évben találkozhatunk velük. Azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy ha valóban nyugodt karácsonyt szeretnének – vagy éppen egy téli utazásra, síelésre készülnek –, az ünnepet megelőző napokban ne engedjék közösségbe a gyermeket, hiszen a téli időszakban a fertőzések villámgyorsan terjednek az óvodai, iskolai környezetben. Sajnos még mindig hozzá kell tenni azt is, hogy a beteg gyermeket ne vigyék közösségbe!”

Dr. Kovács Tibor hangsúlyozta, hogy a Covid-járvány miatt a tavaly már széles körben elterjedt védekezési módokat (kézmosás, maszkhasználat, fokozott higiénia, szellőztetés, a zsúfolt helyek kerülése, távolságtartás) továbbra is érdemes alkalmazni. Nem csupán a koronavírus, de más kórokozókkal szemben is, hiszen például a tavaly elmaradt influenzaszezon után – a szakmai előrejelzések szerint – újult erővel támad majd az influenzavírus is .

A gyermekorvos kitért arra is, hogy mi a teendő, ha a gyermek tünetei a Covid-fertőzésre utalnak.
„Mivel a Covid-betegségnek kevés a specifikus tünete, PCR-teszt nélkül általában nem lehet eldönteni, hogy milyen kórokozó áll a háttérben. Az a legbiztosabb, ha már a gyanú felmerül, eleve úgy kezeljük a beteg családtagot (gyermeket, felnőttet egyaránt), hogy Covid-fertőzött. Vegyük komolyan a tíznapos karantént, és semmiképpen se látogassuk meg a nagyszülőket.”

Készüljünk fel az év végi időszakra, hívja fel a figyelmet a gyermekgyógyász: töltsük fel az alapvető gyógyszerekkel (orrcsepp, láz- és fájdalomcsillapító, köptető és rehidráló szer) a házi patikát, karácsony előtt lehetőség szerint kerüljük a tömeget, a lehetséges fertőzésgócot jelentő óvodai, iskolai rendezvényeket. Amint lehet, fel kell venni a védőoltásokat, és természetesen nemcsak a koronavírus, hanem a többi potenciálisan veszélyes kórokozó ellen is. Nagy a szerepe a fészekimmunitásnak: ha az egyik családtag valamilyen okból nem kaphat oltást, esetleg az alapbetegsége vagy az életkora miatt gyengébb az immunrendszere, akkor a környezetében élők a saját immunizálásukkal védik az ő egészségét is.

Azért fontos, hogy az alapvető gyógyszerek otthon is rendelkezésre álljanak, mert az ünnepi időszakban nehéz elérni az orvosokat, a várakozási idő nagyon megnő, és sok vizsgálatot nem lehet elvégezni ilyenkor. A Doktor24 Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 24 órában elérhető gyermekorvosi ellátást biztosít.

Szaladjunk-e az orvoshoz?

Hogy mikor, milyen tünetek miatt érdemes orvoshoz fordulni, arra nem mindig könnyű válaszolni, de a szakember elsősorban azt ajánlja, hallgassunk a józan észre. Figyeljük a beteg gyermek állapotának változását, a betegség dinamikáját. Ha a gyerek állapota hullámzó, vannak jobb periódusok is, akkor vélhetően nincs igazán komoly baj. Súlyos, akut tünetek, illetve krónikussá váló probléma esetén azonban ne halogassuk a segítségkérést.

„Azt szoktam tanácsolni, hogy figyeljünk az objektív jelekre. Ha a gyermek például a fájdalom miatt felébred álmából, ha tartósan lázas, tudatzavar, görcsök, intenzív hányás, letargia tapasztalható, akkor orvoshoz kell fordulni. Csecsemőknél a legnehezebb eldönteni, mennyire komoly a baj. Náluk arra kell figyelni, ha a sírás csillapíthatatlan, szinte sikoltásokra hasonlít; ha a baba nem ad válaszreakciókat: tompa, érzelemmentes; ha nem vagy alig ébreszthető; nem itatható vagy etethető. Minden életkorban és mindenképpen kóros, ha testszerte tartósan sápadt, szederjes, hamuszürke, esetleg márványozott a bőre” – hangsúlyozta a gyermekorvos.

A hányás gyermekkorban gyakran előfordul, ezzel nem kell rögtön orvoshoz fordulni. Tenni elsősorban ez ellen is megelőzéssel lehet: az ünnepekkor sem szabad hagyni, hogy a gyerekek válogatás nélkül mindent megegyenek, amit a szemük megkíván. Ha azonban a hányás ismétlődik és nem csillapodik, illetve a gyermek nem itatható, akkor nem maradhat el az orvosi vizit.
Az idegességgel, lehangoltsággal együtt járó hányás akár pszichés teher jele is lehet, ilyenkor a szülőkben –joggal – merülhet fel az online zaklatás, megszégyenítés lehetősége is. Ehhez kapcsolódik az a sokéves tapasztalat is, hogy a nagyobb gyerekek az ünnepek kapcsán kevesebb időt töltenek a barátokkal, és ilyenkor többet „lógnak a neten”. Ilyenkor gyakrabban fordul elő, hogy nem tudják megfelelően lekötni az energiáikat, és unalmukban hajlamosabbak egymást bántani online.

„Az ünnepek előtt töltsük fel a lelkünket – javasolja a gyermekgyógyász. – A készülődéssel együtt járó idegeskedés átragad a gyerekekre is, és ezt már nem fogja helyrebillenteni a szenteste hangulata. Próbáljuk meg úgy beosztani a kevés időt, hogy a szervezés ne járjon feszültséggel és legyen idő közös programokra.!”

***

A Doktor24-ről

Az egészségügy területén három évtizedes tapasztalattal rendelkező Doktor24 Magyarország egyik meghatározó magánegészségügyi szolgáltatója. Több mint 600 kiváló szakemberrel 35 szakterületen, 6 helyszínen, 90 rendelőben nyújt alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátást: prevenciót, diagnosztikát, gyógyítást és rehabilitációt gyermekeknek, felnőtteknek, valamint vállalati ügyfeleknek és biztosítóknak.
A komplex, egyedi igényekre szabott szolgáltatásokat kínáló céget évente mintegy 300 ezer privát ügyfél, valamint 1500-nál is több kis- és nagyvállalkozás választja egészségügyi szolgáltató partneréül.

További információ:
Oláh Péter
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Tel.: + 36 30 500-5221
e-mail: olah.peter@publicrelations.hu

Palyazat Palyazat
Megszakítás