Röntgen

A röntgen (rtg) vizsgálat az egyik legismertebb képalkotó-diagnosztikai eljárás. A vizsgálat során ionizáló sugárzás éri a szervezetet, amelynek valóban lehet káros hatása. Ha azonban az orvos röntgen vizsgálatot rendel el, általában megéri ezt a kockázatot vállalni, hiszen a vizsgálat elhalasztásával még súlyosabb betegség, elváltozás alakulhat ki.

Annak érdekében, hogy a testet minél kevesebb sugárterhelés érje, igyekszünk minimalizálni az expozíciós időt, és nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő sugárvédelemre. Azokat a testrészeket, amelyeket nem vizsgálunk, ólom köpennyel fedjük le.

Koponya röntgenfelvétel: A vizsgálat során sérülések után esetlegesen előforduló koponyacsonttöréseket vagy bevérzéseket keresnek.

Orrmelléküregi röntgenfelvétel: A vizsgálat során az arckoponyáról készül felvétel, amin látható a folyadék vagy a krónikus gyulladás; az egyébként levegővel telt üregek a felvételen telítettként jelennek meg.

Mellkas felvétel: A mellkasröntgen olyan röntgenfelvétel, amelyen a mellkasi szervek – a tüdők, a szív, a nagy erek, a bordák és a rekeszizom – árnyékai, illetve eltérései jelennek meg. Ez az eljárás alkalmas a tüdődaganatok, a TBC, a tüdőgyulladás és a tüdőtágulat kimutatására, a mellkasi folyadékgyülem, vagy a szívbetegség eredményeként kialakuló kisvérköri pangás, légmell, stb. felderítésére.

A vizsgálathoz a páciensnek félmeztelenre kell vetkőznie és beállnia a röntgenkészülékbe, majd a filmet tartó ernyőhöz kell szorítania a mellkasát. Az asszisztens megkéri, hogy vegyen mély lélegzetet, és ne mozogjon. Ekkor elkészül a röntgenfelvétel.

Natív röntgenfelvétel: Natív röntgenfelvétel általában a hasról és a vesékről készül. Az orvosok legtöbbször akkor kérnek ilyen vizsgálatot, amikor bélelzáródásra, bélperforációra (kilyukadásra), vagy valamilyen idegen fémtest lenyelésére gyanakodnak. Natív vesevizsgálat során a sugárfogó veseköveket lehet kimutatni.

A csontokról és ízületekről készített egy- vagy többirányú felvételek általában akkor készülnek, ha a pácienst valamilyen baleset érte, de gyakran kérnek ilyen vizsgálatot az ortopédusok és reumatológusok is. A csontokról készült felvételeken láthatóvá válnak a törések. Az ízületek ábrázolása során a kopásos ízületi eltérések, az ízületi rések beszűkülése és a széli részeken képződött csontelváltozások is kimutathatók. Ha gyulladásos ízületi betegség áll fenn, akkor a jelen lévő folyadék miatt kiszélesednek az ízületi rések, a csontok végén pedig kimaródások keletkezhetnek.

Kérje ajánlatunkat!

Telefonszám: +36 1 696 1230 | E-mail cím: sales@doktor24.hu