Térdprotézis beültetés

Térdprotézis-beültetés – Totál térdprotézis-beültetés, unicondylaris (felszínpótló, szánkó) protézis beültetés

A térdízület fontos teherviselő ízület, mely hajlamos a kopásra. Az ízületi felszín kopásának következménye, hogy a térd mozgástartománya beszűkül és fájdalmassá válik. Számos alternatív kezelési módszer ismert, melyek csökkenthetik a fájdalmat, javítják a mozgásfunkciót. Ha a konzervatív kezelés ellenére a fájdalom és mozgásbeszűkülés tovább fokozódik, ellehetetlenítve a beteg mindennapi életét, akadályozva az éjszakai pihenést és súlyosan rontva a beteg életminőségét, felmerül a térdprotézis beültetése. A protézisbeültetés során a kopott ízfelszíneket mesterséges anyagból készült részekkel pótoljuk, hogy csökkentsük a fájdalmat és javítsuk a térdízület funkcióját. Attól függően, hogy a térdízület mekkora területét érinti a kopás, milyen a térd stabilitása és tengelyállása, teljes (totál térdprotézis) vagy részleges (unicondylaris, felszínpótló, szánkó protézis) ízületi pótlásra kerülhet sor.

 

Totál térdprotézis

A műtét előtt a comb köré egy feszes mandzsettát helyezünk fel, hogy minimalizáljuk a műtét során a vérveszteséget. . A műtét steril körülmények között történik. A sebész által ejtett bőrmetszés pontos helye és annak hossza függ a sebésztől, a beteg alkatától és az elváltozás súlyosságától. Az ízületi tok átvágása után a térdkalácsot oldalra helyezve feltárjuk a térdízületet. Speciális műszerekkel meghatározzuk a megfelelő tengelyt és megmérjük a csontokat. Ezt követően a megfelelő méretű sablonokkal precízen előkészítjük a combcsontot és a sípcsontot a protézis elemek befogadására, miközben eltávolítjuk a károsodott ízfelszíneket. A protéziseket többféle anyagból is gyártják, de általában valamilyen fémötvözetből és ellenálló műanyagból készülnek. A protézis elemek rögzítése a csonthoz legtöbbször csontcementtel történik.

A beteg a műtétet követően gyógytornász segítségével elkezdi a géppel végzett passzív mozgatást és a gyógytornát. A mozgástartomány, az izomerő és a járásegyensúly visszanyerése 6–12 hetet is igénybe vehet, de a műtét után néhány héttel a legtöbb esetben a járás már segédeszköz nélkül is elkezdhető. Részleges ízületpótló (szánkó) protézis esetén a lábadozás rövidebb, és néhány héttel a műtét után már jó mozgástartományról és akár fájdalmatlan járásról is beszámolnak a betegek.

Műtétek a Doktor24 Multiklinikán

Palyazat Palyazat
Megszakítás