Térdtengely helyreállító (tengely korrekciós) műtétek

Térdtengely-átállító (tengelykorrekciós) műtétek (magas tibia osteotomia/HTO, distalis femur osteotomia, tuberositas tibiae áthelyezés)

A térdízület rossz tengelyállásából (x-láb, o-láb, helytelen térdkalácsállás) adódóan a térdben egyenetlen terhelés alakulhat ki, melynek következménye lehet korai porckopás, ízületi deformitás, ízületi szalag-elégtelenség. Ezek megelőzésére, valamint a már fellépett fájdalmak csökkentésére térdtengely-korrekciós műtétre kerülhet sor.

Az adott tengelyeltérésre szabottan tervezzük meg a tengelykorrekciót. kifelé vagy befelé néző éket veszünk ki a csontból, vagy teszünk be csontba. Ó-láb esetén általában a sípcsonton, x-láb esetén a combcsonton történik a korrekció. A térdkalács helytelen állása, esetleges fájdalom és instabilitás miatt gyakran kerül sor a „tuberositas” áthelyezésére: a térdkalács inának tapadását áthelyezve a térdkalácspanaszokat sikeresen kezelhetjük. A csontvégeket rendszerint stabil belső rögzítést biztosító fémlemezzel, csavarokkal vagy kapcsokkal rögzítjük. A műtét után a torna az ágyban kezdődik, másnap a beteg már felkelhet, segédeszközzel tehermentesítve járhat. A műtéttől függően meghatározott ideig tehermentesítés szükséges a zavartalan csontgyógyulás érdekében. Műtét után javasoljuk az ízületi mozgások megőrzését célzó gyógytornát, de egyes esetekben előfordulhat, hogy átmenetileg térdrögzítő vagy gipsz válik szükségessé.

A gyógyulást röntgenvizsgálatokkal követjük, és ha az kedvező csontgyógyulást mutat, elhagyható a járókeret/könyökmankó. Amikor a csont összeforrt, a rögzítőanyagok elvesztik funkciójukat; panasz esetén eltávolíthatók, ami a korábbinál már kisebb műtéti beavatkozást igényel.

 

Műtétek a Doktor24 Multiklinikán

Palyazat Palyazat
Megszakítás