Palyazat Palyazat

Vállstabilizációs műtétek

A váll ismétlődő ficama miatt gyakran szükséges a sérült ízületi vápaperem helyreállítása. Leggyakrabban az elülső-alsó ficam miatt kell műteni a vállat.

Számos műtét ismert, közülük leggyakoribb a porcos vápagyűrű (labrumszakadás) helyreállító műtéte (Bankart-műtét). Ennek során a váll stabilizációjában szerepet játszó, leszakadt szalagos vápaperemet felszabadítjuk lehegesedett helyzetéből, és eredeti helyére rögzítjük vissza erre alkalmas horgonyokkal. Az ismétlődő ficamok ezt követően legtöbbször megszűnnek, a váll biztonsággal használható rendszerint teljes vagy majdnem teljes mozgásterjedelemben.

Vállinstabilitás-műtét (labrumszakadás, arthroscopos műtét)

A műtéteket rendszerint vezetéses (plexus) érzéstelenítésben, ritkábban altatásban végezzük. A műtét gyakran a váll arthroszkópiájával (tükrözésével) kezdődik. Ekkor felmérjük az ízület állapotát, meggyőződünk az instabilitást okozó szakadásról, megtekintjük a rotátorköpeny mindkét oldalát, a bicepszín állapotát, a porcfelszíneket. Amennyiben az instabilitás egyértelmű okának a szalagos vápaperem leszakadása bizonyul, annak állapotát felmérve döntünk a nyitott vagy arthroscopos stabilizációs (Bankart-) műtét mellett.

A műtét során a vápaperemen elhelyezett horgonyokhoz varratokkal rögzítjük a porcos vápaperemet, ezáltal biztosítva annak letapadását a csontperemhez. Ha az instabilitás miatt a vápa elülső szélén komoly a csonthiány, gyakran ez a stabilizációs műtét sem biztosít megfelelő rögzítést a vállban, ilyenkor kell csontos ütközőt rögzíteni a vápaperemhez. Ennek számos típusa ismert, leggyakoribb a Bristow-, Latarjet- (Latarjet–Patte) vagy a módosított Eden–Hybinette-eljárás. Ezek során a lapocka csontját (hollócsőrnyúlvány/processus coracoideus) vagy a csípőlapátból származó fragmentumot felhasználva, azt a lapocka alatti izmon (subscapularis) átjuttatva a vápa elülső peremére rögzítjük. Ezáltal nagy fokú stabilitást biztosíthatunk a vállízületnek. Gondos vérzéscsillapítást követően a sebet varratokkal zárjuk be.

A műtétet követően a vállat általában kartartóban rögzítjük 4–6 hétre, és ez idő alatt csak minimális, a gyógytornász által gondosan felügyelt mozgás engedélyezett. A könyök-, csukló- és kézízületek rendszeres tornáztatása ugyanakkor ebben az időszakban is fontos. Műtét után 1-2 napot szükséges kórházban maradni, ez idő alatt a fájdalom jelentős mértékben csökken, és a beteg megtanulja az otthon végzendő könyöktornát. A műtétet követő 4 hét elteltével a betegek gyógytornász irányításával elkezdik a komolyabb válltornát.

Műtétek a Doktor24 Multiklinikán

Megszakítás