Milyen édesítőszert érdemes használni?
Egészséges gyermekek esetében mesterséges édesítőszerek, fruktóz, nyírfacukor alkalmazása nem javasolt, mivel ezek hasmenést okozhatnak, valamint károsíthatják a fejlődésben lévő szervezet bélflóráját és immunrendszerét is. Ha mindenképp édesítőszerre van szükség, az eritrit és a stevia használata ajánlott, mivel ezek nem mesterségesek: az eritritet általában búza vagy kukorica keményítőjéből állítják elő, míg a stevia egy édes ízű gyógynövény, magyarázza Ihász Katalin.
Károsak-e az édesítőszerek?
Ha a napi ajánlott maximális mennyiséget nem haladja meg a bevitel, az édesítőszerrel készült ételek káros hatásai megegyeznek más, feldolgozott élelmiszerekével. Előfordul, hogy az édesítőszerek emésztőszervi tüneteket (hasmenés, puffadás) okoznak az erre érzékenyeknél. Ebben az esetben célszerű kerülni a fogyasztásukat.
A gyermek ízlésének kialakulásában a szülő óriási szerepet játszik. Szakértőink várnak téged és családodat dietetikai tanácsadásra, a gyermekek szempontjai szerint kialakított megnyugtató környezetben, ahol a legkisebbek biztonsága és gyógyulása az elsődleges szempont.