Boka- és lábsebészeti műtétek

Boka- és lábsebészet

Alapvető anatómiai tudnivalók

Láb: a bokától kezdődő testrész, mely a lábujjak végéig tart. Általában 26 csontból épül fel, melyek mintegy 33 ízülettel kapcsolódnak egymáshoz. Ezt a bonyolult szerkezetet számos szalag, ín és izom tartja össze és mozgatja.

Minél bonyolultabb valami, annál több minden romolhat el benne. Így van ez a lábbal is. Számos betegség, deformitás alakulhat ki a lábon, mely fájdalmat, duzzanatot, mozgáskorlátozást, életminőség-hanyatlást okoz. Ezért fontos, hogy lábainkat rendszeresen ápoljuk, gondozzuk. Az elváltozások többségét először konzervatív, vagyis nem műtéti úton gyógyítjuk. Amikor a panaszok a műtét nélküli kezelés után sem csökkennek azonban, akkor a műtéti megoldás javasolt.

A bokán és a lábon végzett gyakoribb műtéttípusok:

  • öregujj tengelykorrekciói (bütyökkorrekció)
  • kalapácsujj és egyéb tengelyeltérések korrekciója a többi lábujjon
  • lúdtalpkorrekció
  • kivájt láb korrekciója
  • ízületi kopás miatt végzett ízületi elmerevítések
  • degenerált/szakadt inak pótlása, megerősítése
  • bokaartroszkópia, bokaízület mozgásjavító műtétei (impingement syndroma)
  • bokaízület terhelési felszínein keletkezett csontos-porcos sérülések ellátása (ostochondralis sérülések)
  • sarokcsont körüli fájdalom (Haglund-sarok, bursitis)
  • Achilles-ín-szakadás, -fájdalom, -megrövidülés

 

A lábműtétet csak akkor érdemes fontolóra venni, ha az egyéb lehetőségek tárháza már kimerült.

A lábműtétek célja a fájdalom, duzzanat, deformitás mérséklése, a funkció javítása. Pusztán kozmetikai megfontolásból nem javasolt lábműtétet végezni.

A lábon végzett műtétek többsége rövid, egynapos kórházi tartózkodással jár. A lábműtéteknél az érzéstelenséget a helyi, a gerinc közeli vezetéses (spinal) érzéstelenítéssel vagy altatással lehet biztosítani a sebész és az aneszteziológus orvos belátása szerint. Egyes lábműtétek után, a műtött lábat tehermentesíteni és rögzíteni kell, alkalmanként gipszrögzítésben. Vannak azonban olyan típusú beavatkozások (pl. kalapácsujj- vagy bütyökkorrekció), melyeket követően a láb egy speciális cipőben terhelhető. Mivel az alsó végtagokon végzett műtétek után fennáll a mélyvénás thrombosis (érrögképződés) veszélye, a műtétet követően a betegek általában thrombosisvédelemben részesülnek. Ennek a hossza a műtét típusától, a rögzítés, tehermentesítés idejétől függ.

A lábműtétek után a regeneráció hossza változó. A varratszedés időpontja általában a műtétet követő második-harmadik hétre esik. A varratszedésig szárazon kell tartani a sebet is, a kötést is, víz nem érheti. Leggyakrabban az elhúzódó duzzanat okoz problémát, ezért a műtétet követően a betegektől azt kérjük, hogy műtött végtagjukat sokat polcolják fel, jegeljék. A fájdalom és a duzzanat csökkentése érdekében ezeken kívül valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) készítményt is javaslunk.

 

Palyazat Palyazat
Megszakítás