Doktor24 Blog

Gyulladáscsökkentés a dietoterápiában

2025. március 31.

Gyulladáscsökkentő édességek

Amikor a gyulladáscsökkentés fontos része a dietoterápiának, akkor jól tudnak jönni kifejezetten gyulladáscsökkentő nassolni valók, melyek megkönnyítik a szigorú étrend betartását.

Chia puding bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1 dl zabtej
  • 2 evőkanál chia mag
  • édesítőszer, pl. eritrit, stevia
  • vanília őrlemény
  • kis teáskanál fahéj
  • kis pohár fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés:

Összekeverjük a növényi tejet, az édesítőszert, vanília őrleményt, fahéjat és a chia magot. Állni hagyjuk legalább 2-3 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát tud állni. A gyümölcs 2/3-át összenyomjuk egy villával, majd egy tálka aljára tesszük. Erre kerül a chia puding, majd záró rétegként megszórjuk a maradék bogyós gyümölccsel. Ízlés szerint minimum 80%-os étcsoki forgáccsal még ízesíthetjük.

Avokádó brownie

Hozzávalók:

  • 4 db tojás (még jobb, ha omega 3-al dúsított tojást választunk hozzá)
  • édesítőszer, pl. eritrit
  • 2 db avokádó (érett)
  • 3-4 evőkanál cukrozatlan Holland kakaópor vagy 85%-os olvasztott étcsokoládé
  • 20 dkg zabliszt
  • csipetnyi só
  • vanília őrlemény
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel. Az avokádókat összenyomkodjuk és összekeverjük a tojással. Hozzáadjuk a kakaót vagy az olvasztott étcsokoládét, a zablisztet, a sót és a sütőport, vaníliát, majd csomómentesre keverjük a masszát. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óráig sütjük.

Megszakítás