Doktor24 Blog

Pár perces immunerősítő receptek

2025. március 31.

A bélrendszerünk állapota és az immunrendszerünk működése szoros kapcsolatban áll egymással. A bélmikrobiom fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában és a kórokozók elleni védekezésben is, ezért influenza vagy egyéb meghűléses betegségek esetén kifejezetten fontos nagy hangsúlyt fektetni a bélegészségre is, mind gyermekek, mind felnőttek esetében is.

A bélmikrobiom egyensúlyának felborulása gyengítheti az immunválaszt, növelve a fertőzésre való hajlamot és gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát is. Ezenkívül a bélfal integritása is fontos, mivel annak sérülése lehetővé teszi a káros anyagok nagyobb  mértékű bejutását a véráramba, ami további immunreakciókat válthat ki. A magas tápanyagsűrűségű étrend (értsd minél magasabb vitamin és ásványi anyag bevitelen alapuló étrend, megfelelő prebiotikus rostbevitellel, pl. rezisztens keményítőbevitellel társítva), megfelelő probiotikum kúrával ötvözve bizonyos időközönként, hozzájárulhat a bélmikrobiom diverzitásának fenntartásához és ezáltal segítheti immunrendszer optimális működését. A fermentált zöldségek, mint például a savanyú káposzta, kimchi és kombucha, kovászos uborka természetes módon támogatják a bélflórát, így fogyasztásuk kifejezetten fontos a téli
időszakban is. Törekedjünk továbbá a hosszan főtt húsleves, csontleves akár heti rendszerességű fogyasztására, mely létfontosságú esszenciális és nem esszenciális aminosavakat is tartalmaz „előemésztett formában”. Glicinben gazdag, így segíti a gyomorfunkciókat, továbbá tartalmaz nagy mennyiségben glutamint is, amely tökéletes bélhám regeneráló hatással bír.

Gyömbér shot

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz)

  • 5 cm friss gyömbér (meghámozva, felaprítva vagy lereszelve)
  • 1 bio citrom leve
  • 1 narancs leve (opcionális, enyhíti az erősséget)
  • 1 teáskanál repceméz (amennyiben nem kontraindikált)
  • 100 ml tisztított víz

Elkészítés:

Minden hozzávalót összeturmixolunk. A kész gyömbér shotot hűtőben tároljuk, érdemes 3-4 napon belül elfogyasztani.

Terápiás csontleves:

Velős, csontos, porcos, bőrös részeket használunk a leves elkészítéséhez (legjobb a marha és borjú-szegyporc, marhalábszár-csont, ritkacsont, kuglicsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, velőscsont, csirkeláb, marhafarok). Egy nagyobb lábasban felforraljuk a vizet és a porcokat/csontokat, majd a forrás körül képződő habot leszűrjük. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük. Mindezt 6-8 órán keresztül, nagyon kis lángon főzzük (takarékon, hogy a leves éppen csak gyöngyözzön). Minél tovább fő, annál több értékes tápanyag (kollagén, aminosavak) oldódik ki. Amikor a leves kész, leszűrjük és kiporciózzuk. Akkor megfelelő a levesünk, ha kihűlés után bekocsonyásodik és zsírréteg ül ki a tetejére.

Megszakítás