Palyazat Palyazat

Csípőprotézis beültetés

A csípőízület egy „gömbcsukló” ízület, nagy fokú mozgást tesz lehetővé egy teherviselő ízületben. A csípőízület hajlamos a kopásra, emiatt a mozgás beszűkül, és fájdalmassá válik. Számos alternatív kezelési módszer ismert, melyek csökkenthetik a fájdalmat, javítják a funkciót. Amikor a beteg a konzervatív kezelések ellenére eléri azt a stádiumot, amelyikben a fájdalom megnehezítheti a mindennapi tevékenységeit, vagy zavarja az éjszakai pihenését, a csípőprotézis beültetése szükséges lehet.

A csípőprotézis-beültetés során a kopott ízfelszíneket egy mesterséges gömbcsukló ízülettel pótoljuk, mely csökkentheti a fájdalmat, és nagyban javíthatja a mozgásfunkciókat, ezzel javítva az életminőséget.

Hogyan zajlik a csípőprotézis műtét?

A műtét steril körülmények között történik. A sebész által ejtett bőrmetszés pontos helye és annak hossza egyaránt függ a sebésztől, a beteg alkatától és az elváltozás súlyosságától. A feltárás számos különböző típusa ismert, de a zsír- és izomszöveti feltárást követően szinte minden esetben eltávolítjuk a combfejet/combnyakat. Az ízületi vápa marása után új vápa kerül a medencecsontba, majd a combcsontba illesztjük a protézisszárat a rajta elhelyezett fémgömbbel, ami biztosítja a pontos ízesülést. A protézis anyaga többféle lehet, de általában ellenálló fémötvözet és műanyag komponensekből áll. Jó minőségű és szokványos felépítésű ízület esetén használhatunk cement nélküli protézist, gyengébb minőségű csont esetén gyakoribb a cementezett protézisrögzítés. A bőr zárására különféle technikák léteznek, ez a sebész döntésétől és a beteg kérésétől függ.

A műtétet követő időszakban csípő körüli fájdalom, duzzanat jelentkezhet, mely a műtét normális velejárója. Már az első naptól ösztönözzük a mozgást, a felülést és a járást; ezekben gyógytornászaink és az ápolásban dolgozó munkatársak segítenek. A néhány napos kórházi kezelés végére a betegek általában már biztonságosan járnak segédeszközzel, képesek az önellátásra. Tudni kell azonban, hogy a teljes gyógyulás csak 3–6 hónappal a műtétet követően várható.

Megszakítás