Férfi tumormarker csomag

A tumormarker vizsgálatok elvégzését elsősorban azoknak a férfi pácienseknek ajánljuk, akiknek családjában már előfordult daganatos megbetegedés, és olyan panaszaik vannak, amelyek mögött felmerül a tumor lehetősége. vagy szűrés jelleggel szeretnének eredményhez jutni.

Vissza a laborcsomagokhoz

A tumormarkerek ellenőrzése segíthet az időben történő diagnózisban és kezelésben, ami kulcsfontosságú lehet a betegség kimenetelének javításában. A családi anamnézis alapján történő vizsgálatok segíthetik az orvosokat az egyéni kockázatok felmérésében és a megfelelő szűrővizsgálatok meghatározásában.

Egyes tumormarkerek jelentősége

CEA (Carcinoembryonalis antigen)

Élettani, kórélettani háttér:

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtethetünk  arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki.

Klinikai jelentősége:

Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatban is.

CA 19-9 (Cancer Antigen 19-9)

Élettani, kórélettani háttér:

A CA 19-9 egy tumorral kapcsolatos antigén, mely hasznosnak bizonyult a hasnyálmirigy-daganatban szenvedő betegek diagnosztizálásában és gondozásában. A CA 19-9 emellett a többi szerológiai markernél jóval érzékenyebb és specifikusabb markernek bizonyult a hasnyálmirigyrák kimutatására.

Klinikai jelentősége:

A teszt a korábban gasztrointesztinális rákbetegség miatt kezelt betegek monitorozását segíti. A betegségmentes klinikai stádiumban lévő betegek szérum CA 19-9- értékének sorozatos mérését a rákbetegség kiújulásának korai kimutatására szolgáló más klinikai módszerekkel együtt kell alkalmazni. A teszt másik felhasználási területe az áttétes gasztrointesztinális rákbetegségben szenvedő betegek gondozásának segítése a betegség progressziójának vagy kezelés eredményeként végbemenő regressziójának monitorozásával

PSA (Prosztata Specifikus Antigén) (Totál PSA)

Élettani, kórélettani háttér:

A PSA (prosztata specifikus antigén) az egyik legígéretesebb szervspecifikus tumormarker.

A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta, amely a prosztata eltávolításával gyógyítható, amennyiben korán felismerik. A PSA egy glikoprotein, funkcionálisan egy a kallikrein családba tartozó szerin-proteáz. Kizárólag a prosztata acinusaiban és kivezető csöveiben található hámsejtek termelik. A szeminális alvadék feloldásában játszik szerepet. A PSA a vérben szabadon (freePSA), illetve komplex formájában fordul elő. A PSA nagy része komplexet képez a proteáz gátló alfa-anti-chymotrypsinnel (ACT) vagy az alfa-macroglobulinnal (AMG). A PSA kisebb része kering szabadon a vérben.

A total PSA meghatározásánál a szérumban található szabad PSA-t és a PSA ACT-vel képzett komplexét mérjük. A PSA-AMG komlex nem immunoreaktív, ezért ezzel a módszerrel nem mérhető. A PHI (prostate health index) a totál PSA és szabad PSA eredményeiből képzett index, amellyel jobban megbecsülhető a prosztatarák kockázata és a biopszia szükségessége.

A pro-PSA csoport vizsgálattal könnyebben el lehet különíteni a rosszindulatú prosztata elváltozásokat azoktól, melyek nem rákos eredetűek.

Klinikai jelentősége:

A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. 45 évnél idősebb férfiak esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése.

A csomag ára: 12.900 Ft

Palyazat Palyazat
Megszakítás