Hasfali sérv/köldöksérv/hegsérv műtét RECTUS DIASTASIS MŰTÉT 

Háló implantátummal vagy anélkül

A BETEGSÉG LEÍRÁSA

Sérvnek nevezzük bármely zsigernek a normál anatómiai helyzetéből (üregéből) valamely veleszületett, vagy szerzett nyíláson való kitüremkedését, előesését.

A SÉRV ALKOTÓI 

A sérvkapu a hasfal lágyéki részén keletkezett veleszületett vagy szerzett nyílás. A sérvtömlő  a fali hashártyának sérvkapun át kitüremkedő része. A sérvtartalom a sérvtömlőbe kipréselődött hasüregi szerv vagy szervek: leggyakrabban cseplesz és/vagy a hosszú bélfodrokon függő  mozgékony bélkacsok. 

HASFALI SÉRV 

A hasfal azon veleszületett vagy szerzett gyenge területén alakul ki, ahol az hasűri nyomás  szervet (szerveket) présel a hasfal elé. A hasfali sérvek döntő többségét (82 %) a lágyéktáji sérvek (lágyék- és combsérv) képezik. 

A sérvek éles, “hasogató” fájdalmat okozhatnak, amelynek oka a sérvkapu feszülése, illetve a hashártya és a bélfodor húzódása. A sérv kitüremkedése és vele együtt a kellemetlen tünetek idővel fokozódhatnak. A hasfali sérvek veszélye a sérv kizáródása, ami azt jelenti, hogy a sérvtömlőben mozgó, időnként átmenetileg hasfalon kívülre kerülő sérvtartalom a sérvkapun kívül ragad. A kizáródott sérv keringése akadályozottá válik, vizsenyősség (ödéma) alakul ki benne. A szöveti duzzanat idővel az verőerek által táplált vérkeringést is rontja, amelynek eredményeként bélelhalás következhet be. A bélelhalás akut hasi katasztrófához vezet, amely egy igen fájdalmas és potenciálisan életveszélyes állapot, hiszen az így felszabaduló méreganyagok hashártyagyulladást, majd a teljes szervezetet érintő fertőzést okozhatnak.

 

A betegség előrehaladása tehát állapotromláshoz, a sérv növekedéséhez, a hasüregben és a sérvtömlőn  belül összenövések kialakulásához, a sérülési hajlam fokozódásához vezethet. Kizáródás esetén  bélelzáródás, székelési zavar, hányás, puffadás, fájdalom, bélfal elhalás, bélfal átfúródás, körülírt vagy teljes hashártyagyulladás, tályogképződés, vérmérgezés, a szervezet általános fertőződése,  bélsipoly képződése, legsúlyosabb esetben halál következhet be. 

A sajátos anatómiára és műtéti megoldásokra való  tekintettel az egyes sérvtípusok bemutatása külön is indokolt.

KÖLDÖKSÉRV (HERNIA UMBILICALIS) 

A köldökgyűrű a születés utáni első hetekben záródik, és helyét közvetlenül a  bőr alatt hegszövet tölti ki. Ha a záródás elmarad, vagy később, hasűri nyomásfokozódásra a gyengébb hegszövetben sérv képződhet, ennek megfelelően beszélünk veleszületett, vagy szerzett köldöksérvől.. Újszülötteken  és kisgyermekkorban a sérvkapu záródását műtét nélkül elősegíthetjük oly módon, hogy a  sérvkapu széleit ragtapaszos húzókötéssel közelítjük. A panaszokat okozó, növekvő, illetve a bőr elhalásával, fekélyesedésével, vagy sipoly képződésévek  járó köldöksérv műtéti javallatot képez. 

SPITZY-műtét 

A bőrköldököt megtartva, azt félkör alakban körbemetszve a sérvtömlő ellátása után varratokkal  zárjuk a sérvkaput. 

MAYO-műtét 

Nagyobb köldöksérvek esetén a bőrköldököt babérlevél alakú metszésből eltávolítjuk, majd a sérv kaput – a sérvtömlő ellátása után – tetőcserép szerűen, harántirányban megkettőzve zárjuk. 

Hálóimplantáció 

SPITZY- vagy MAYO-műtét mellett csak akkor döntsünk, ha a rekonstruktio feszülésmentes varratokkal végezhető. Egyéb esetekben, vagy igen nagy és kiújuló köldöksérvekben a háló implantáció a  helyes megoldás. 

HEGSÉRVEK

A hegsérvek (posztoperatív sérvek) megelőző hasi műtét hegvonalában alakulnak ki. Keletkezésükért legtöbbször a hasfali seb elfertőződése felelős, ritkábban az általános állapot leromlással járó betegségek, a hasfali  varrat korai terhelése, az izomszelvényt ellátó ideg műtéti sérülése, esetleg hibás műtéti technika adják az okot. Direkt varratokkal csak kicsiny és feszülés mentesen zárható sérvek operálhatók, egyébként gyors és tartós eredmény csak a hálóbeültetés valamelyik formájától várható. 

SZTÓMA KÖRÜL KIALAKULT SÉRV (HERNIA PARASTOMALIS) 

A posztoperatív sérv speciális formája, mely az a sztóma mellett alakul ki. A sztóma elődomborodásával és a sztómazsák használatának nehézségével jár. A fertőzött környezet ellenére is a helyi anatómiai viszonyokhoz szabott (középen a bél körülöleléséhez ablakkal ellátott) hálóimplantáció jelenti a legjobb műtéti megoldást. 

HERNIA EPIGASTRICA, HERNIA PARAUMBILICALIS 

A bordáktól a medencecsontig kiterjedő egyenes hasizmokat elválasztó kötőszövetes lemez (linea alba), a szegycsont alsó részén elhelyezkedő kardnyulvány és a köldök között fut. A lemezt átfúró apró erek mentén, hasüri nyomásemelkedéskor, az ereknek átjutást biztosító kicsiny nyílások kitágulnak, amelyeken át először a hashártya mentén elhelyezkedő zsírszövet, mint kis “zsírdaganat” (lipoma) préselődik elő a bőr alatti kötőszövetbe, majd később a hashártya egy részét is magával húzhatja. A szűk kapuval rendelkező sérvtömlő legtöbbször üres, később a cseplesz egy része nyomulhat belé. A kifejlődött epigastrialis sérv a bőr alatti zsírszövetben (esetenként gombaszerüen) szétterülő  előboltosulás formájában tapintható. Ha közvetlenül a köldök felett, vagy körülötte helyezkedik el,  hernia paraumbilicalisnak nevezzük. Kicsiny sérvkapuk öltésekkel, a nagyobbak hálóimplantációval zárható.

AZ EGYENES HASIZOM ROSTJAINAK SZÉTVÁLÁSA (RECTUS DIASTASIS)

Epigastrialis sérv kialakulhat a köldök felett a has középvonalában, leggyakrabban a két egyenes hasizom szétválása, ún. rectus diastasis miatt. Többszöri várandósság, tartüs megterhelés, vagy az életkor előrehaladtával a testsúly növekedés miatt a köldök fölötti egymást keresztező erős szalagok széttolódnak. Ennek  következményeként kisebb vagy nagyobb epigasztriális sérv, vagy akár rectus diastasis alakulhat ki. 

 A rectus diastasis célzott gyógytornával javítható. Az ujjbegynyi kis sérvek is műtéti megoldást tesznek szükségessé, hiszen panaszokat okoznak. Amennyiben több centiméteres távolság  alakul ki az egyenes hasizmok között, a sebészi beavatkozást célja a szétvált roszok tartós összehúzása varratokkal és az azokat tehermentesítő szövetbarát hálóval. 

Az egyes műtéti technikák a beteg anatómiája és a betegség kiterkedése szerint különböznek egymástól A kisebb szétválásokat ún. ELAR (endoszkópos linea alba rekonstrukció) techinkával operáljuk, amely minimális műtéti megterhelést jelent.

A műtét során a funkcionális eredmények mellett az esztétikai szempontokra is kiemelt figyelemmel vagyunk.

Műtéti előkészítés 

A sérvműtét speciális előkészítést nem igényel. Ha a műtéti területen gyulladásos bőrjelenségek, vagy fertőzés észlelhető, akkor azok megfelelő kezelése után végezzük a beavatkozást. Műtéti érzéstelenítés 

Hasfali sérvekbet többnyire altatásban végezzük, de esetenként választható a gerinc közeli érzéstelenítés is. Helyi érzéstelenítésben csak a kisebb köldök-, köldök közeli, epigastrialis, illetve hegsérvek rekonstrukciója ajánlható. Műtéti megoldások 

Valamennyi hasfali és lágyéktáji sérvben a rekonstrukció kétféleképpen történhet: a sérvkapu direkt zárásával (varrat),  

vagy 

a hiány pótlásával, melyhez a szervezet saját szövetét (fascia, irha, bőr, nyeles izomlebeny) használjuk vagy idegen  anyagot (szövetbarát műanyag háló) éptünk be. A pótlás feszülésmentes technikát  jelent, szemben a többé-kevésbé feszülő varratokkal végzett műtétekkel. Alapvető szabály a sérv sebészetben a feszülő varratok kerülése, mert utánuk gyakori a kiújulás (30 %). Ezért varrattal csak  a kisebb, és így relatíve feszülés mentesen zárható sérvek rekonstruálhatók. Ilyen választás lehet  köldöksérvben a SPITZY- vagy MAYO-műtét, illetve a kis paraumbilicalis, epigastrialis és hegsérvek plasztikája. 

A hálóbeültetés formái: 

  • onlay (ráfektetős) technikában a protézis (háló) a hasfali rétegre kerül, 
  • inlay módszerrel a hálófoltot a sérvkapu széleihez varrjuk, 
  • sublay technikában pedig a hálót belülről fektetjük a sérvkapura. Előnye, hogy a hálót, mely elhelyezkedhet a hashártya előtt, vagy a hasüregben,, a hasüregi nyomás is stabilizálja. 

Műtéti szövődmények 

A műtéti szövődmények igen ritkák és gondos sebészi eljárásokkal nagy eséllyel megelőzhetők, esetleges bekövetkezésükkor az esetek legnagyobb részében a műtét során, vagy azt követően megnyugtatóan kezelhetők.

ÉRSÉRÜLÉSEK 

A műtét során elkerülendő a hasat, a lágyéktájat, a nemi szerveket és az alsó végragot ellátó erek sérülése..

BÉL 

A vastagbél és a húgyhólyag áthatoló sérülése ún. “csúszósérveknél”, a vékonybeleké a sérvtömlők megnyitásakor, összenövések oldásakor fordulhat elő. A műtét során igen ritkán a bélfal külső felülete is megsérülhet. 

IDEGSÉRÜLÉSEK 

Az esetleges idegsérülések következménye a műtét után tapasztalt érzéskiesés, vagy érzészavar. A varratok és a hálórögzítő kapcsok elhelyezésénél az operatőr kiemelt figyelemmel van az ideghálózatok elkerülésére.

HÁLÓ OKOZTA SZÖVŐDMÉNYEK 

  • Hálófertőződés
  • Hálókilökődés: a korszerű technikával és szövetbarát anyagokból készült műanyag háló kilökődése irodalmi ritkaság. Ha előfordul, az többnyire fertőzés következménye.
  • Bélerózió, összenövések, hegesedések, megtöretések, sipoly képződése, a háló átfúródása, vándorlása: hasűri háló implantáció esetén ügyelni kell arra, hogy a háló belekkel vagy egyéb  hasi szervvel közvetlen ne érintkezzen, elkerülendő a háló irritatív hatása következtében kialakuló nemkívánatos reakciókat (összenövés, sipolyképződés, átfúródás, vándorlás)  Mindez a háló és szervek közé illesztett peritoneum- vagy cseplesz-lebennyel megoldható.  A legmodernebb, speciálisan kiképzett hálók nem vagy alig irritálók.
  • A háló zsugorodása. Beültetés után a sérvkaput záró háló dugó, vagy háló-folt zsugorodhat, meghiúsítva ilyenformán a helyreállítás sikerét. A nagyfokban zsugorodó háló-dugó esetenként porchoz hasonló konzisztenciát vesz fel, ki tapinthatóvá válik, elvándorol. 
Palyazat Palyazat
Megszakítás