A bélrendszer regenerálása, illetve annak folyamatos támogatása kulcsfontosságú tényező, amit többször is kihangsúlyozunk mi szakemberek. De mi a helyzet akkor, amikor a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend követése mellett is erőteljes puffadás, illetve hasi diszkomfort érzetünk van közvetlenül étkezés után?
Egyre gyakoribb jelenség, amivel találkozunk az a kontaminált vékonybél szindróma, másik nevén SIBO, illetve gyakran emlegetik félig áteresztő
bélszindrómaként is, habár az utóbbit egyre kevésbé szeretik használni már az egészségügyben.
Az emberi bélrendszer nagyon komplex, a vastagbélben számos baktériumtörzs, vírus, gomba található, melyek hozzájárulnak a szervezetünk megfelelő működéséhez, de csak abban az esetben, ha ezek egymáshoz viszonyított aránya, mennyisége megfelelő. Ha például a Candida gombatúlszaporodik, erős édesség utáni vágy, puffadás, hasmenés léphet fel.
Ezen egy speciális Candida diétával, megfelelő, célzott étrend-kiegészítők alkalmazásával viszonylag rövid időn belül lehet segíteni. Azonban, amikor a patogén, azaz a rossz baktériumok kerülnek túlsúlyban a bélrendszerben, kialakul egy bélrendszeri dysbiosis (egyensúlytalanság,) amely, ha nincs rövid időn belül kezelve, akkor sajnos olyan területekre is eljutnak a bélrendszeren belül, amelyeknek eredetileg „sterilnek” kellene lenniük, ilyen a vékonybél is.