Palyazat Palyazat

Könyöműtétek

könyökízület sérülései és a könyök körüli lágyrészek panaszai (teniszkönyök, golfkönyök, bicepszínsérülés) gyakori problémák a mozgásszervi rendeléseken.

A könyökízületet érintő elégtelenségek (pl. instabilitás, szabadtest-, porcsérülés) megoldására gyakran alkalmazzuk a könyökarthroscopiát (ízületi tükrözés). Ennek során a sebész kis, 0,5-1 centiméteres bőrmetszéseket ejt. Az első metszésen keresztül juttatjuk be az optikát kamerával, a többi metszésen keresztül egyéb eszközöket vezetünk be a könyökízületbe, melyekkel tapintani, vágni, borotválni vagy égetni lehet. A műtét végén a sebeket öltéssel vagy sebzáró tapasszal egyesítjük. A műtét utáni rehabilitáció a beavatkozás természetétől függ, de általában a betegek rövid nyugalomba helyezést követően már használhatják a könyöküket, és visszatérhetnek a mindennapi tevékenységükhöz.

könyökízület körüli lágyrészek sérülései (oldalszalag-elégtelenség, -szakadás, bicepszínszakadás) leggyakrabban nyílt műtéti feltárást igényelnek, és hosszabb rehabilitáció után (2–5 hónap) érhető el a teljes funkciójuk.

Teniszkönyök és golfkönyök néven ismert a könyök közelében a felkarcsontról eredő izmokban kialakult degeneratív, gyakran nagyon fájdalmas elváltozás. Ennek műtéti ellátását olyankor végezzük, ha a konzervatív kezelés már semmilyen eredményt nem hoz. Ez egyszerű műtét, melynek során egy kb. 4 centiméteres bőrmetszésből az izom eredésénél felkeressük a degenerált szövetet, és azt kimetszve az esetek döntő többségében sikerül megszüntetni a panaszokat.

Megszakítás