Palyazat Palyazat

LÁGYÉKSÉRV / COMBSÉRV MŰTÉT 

Lágyéksérv műtét

A lágyéksérv a felnőtt lakosság 5%-nál fordul elő. Ez a probléma a férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat. A lágyéksérv kezelésének kétféle módja van: a nyitott vagy laparoszkópos műtét. A lágyéksérvműtét az egyik leggyakrabban végzett műtéti beavatkozásnak számít, Magyarországon évente átlagosan 20.000 rekonstrukció történik. Itt megtalálhatsz minden információt a lágyéksérv műtéttel kapcsolatban.

A lágyéksérv tünetei és kialakulásának okai

Mit nevezünk sérvnek?

Sérvnek nevezzük bármely zsigernek a normál anatómiai helyzetéből (üregéből) valamely veleszületett vagy szerzett nyíláson való kitüremkedését, előesését.

 

Lágyéksérv típusai

A lágyéksérv esetében beszélhetünk egyenes (direkt) és ferde (indirekt) sérvről, annak függvényében, hogy hol a sérvkapu belső, hasüreg felőli nyílása.

Célszerű megemlíteni a combsérvet. Ennél az elsősorban nőknél kialakuló sérvtípusnál a sérv a lágyékcsatorna alatt húzódó combcsatornán keresztül, a combot ellátó nagy erek mentén türemkedik elő. A kizáródás nagyobb veszélye miatt a műtétet javasolt mielőbb elvégezni.

A lágyéksérv kezelése

A lágyéksérv általában idővel növekszik, amit sérvkötővel vagy különböző tornagyakorlatokkal átmenetileg karban lehet ugyan tartani, de a betegséget gyógyítani, visszafordítani nem lehet. 

Amikor a lágyéksérv a külső sérvkaput is eléri, tapinthatóvá, észlelhetővé válik. A kis előboltosulás fokozatosan növekedve a herezacskóba is betüremkedhet, azaz heresérvvé fejlődhet. 

Az aktív életet élő páciensek általában nem várják meg ezt az állapotot. Mind az esetleges fájdalom, mind az állandósuló, kényelmetlen „sérvtudat” kialakulása miatt előbb-utóbb a műtéti beavatkozás mellett döntenek. 

Minél tovább áll fenn a sérv, annál nagyobb a benne helyet foglaló zsigerek kizáródásának (a sérvtartalom sérvkapun kívül rekedésének, a véráramlás következményes akadályozottságának) esélye, ami életveszélyes állapotot jelent.

A sérv ilyenkor megkeményedik, fájdalmassá válik, erős hasi görcsök, hányinger kísérheti. A kizáródott bélrészlet rövid időn belül elhalhat, azonnali sebészeti ellátása szükséges.

Lágyéksérv műtéti megoldások 

A sérvkapu zárására, a hasfali kötőszövetes rendszer megerősítésére különböző műtéti megoldások léteznek, ezek közül a legmegfelelőbb eljárást választjuk ki (nyitott vagy laparoszkópos műtét, háló mérete, típusa, vagy ritkább esetekben annak elhagyása).

A lágyéksérvek sebészetének úttörője Edoardo Bassini olasz sebész volt, aki a XIX. század végén dolgozta ki a róla elnevezett helyreállító műtét technológiáját. Az eljárást továbbfejlesztő műtéti technikák elterjedése mellett a következő mérföldkő a XX. század végén kifejlesztett sérvháló alkalmazása volt, amely hatékony sérvzárást és igen jó hosszú távú eredményeket hozott. Napjainkban az ilyen ún. feszülésmentes technikák garantálják a legjobb eredményeket.

Feszülésmentes technikával végzett műtét-típusok

Nyitott műtétek

A hálóimplantációk – függetlenül attól, hogy a háló beültetése „mellső” vagy „hátsó” megközelítésből  történik – kiküszöbölik a feszülő varratokra visszavezethető nemkívánatos következményeket, mert a tátongó nyílást nem zárjuk, hanem szövetbarát anyaggal pótoljuk. Ezenkívül a hálóimplantációval kivédhető, hogy az anyagcserezavarok nyomán újraképződjön a sérv. A feszülés mentes műtétek után a kiújulás aránya csupán 1-2 %.

  • Lichtenstein-műtét

A regionális, illetve helyi érzéstelenítésben is elvégezhető műtét lényege, hogy a feszülés elkerülése érdekében a lágyékcsatorna hátsó falát szövetbarát anyagból készült háló implantációjával erősítjük meg. 

  • NYHUS-műtét

Ebben az esetben a hálót, közvetlenül a hashártya előtt, a sérvcsatorna bemeneti kapujára fektetjük.  

  • STOPPA-műtét

René Stoppa francia sebész a róla elnevezett műtétet eredetileg az igen nagy, kiújuló, és a kétoldali sérvekre ajánlotta. Ebben az esetben nagyobb feltárásból helyezzük a méretre szabott hálót a hashártya előtti rétbe. A NYHUS és STOPPA-műtétek után a hálót a hasűri nyomás is stabilizálja.

Laparoszkópos sérvműtét

A laparoszkópos (hastükrözéses) sérvműtét a feszülésmentes technika ún. minimálisan invazív módszerrel való alkalmazása: egyesíti magában a hálóbeültetés és a laparoszkópos technika előnyeit. Az epehólyagműtétek után a második leggyakoribb laparoszkópos beavatkozásnak a sérvműtét számít. Az alacsony kiújulási esély (0.5%) és a korai teljes terhelhetőség miatt a sebészek ma ezt tekintik az eslőslegesen választandó műtéti módszernek. 

  • A laparoszkópos (tükrözéses) megoldás előnyei: A posztoperatív jó komfortérzet alapja a minimális sebfájdalom. Ez annak köszönhető, hogy a beavatkozás helyén, érző idegvégződések alig találhatók. A korai teljes terhelhetőség a műtét leghatározottabb előnye: a beteg egy héttel a műtét után visszatérhet a korábbi életviteléhez. Kétoldali sérvekben ugyanazon három laparoszkópos eszközzel, szinkron operálható mindkét oldal, a beteg érdemi többletterhelése nélkül. TAPP technika alkalmazásakor az ellenoldali rejtett sérvek (10-12%) felismerhetők és egy időben megoldhatók. 
  • A laparoszkópos (tükrözéses) megoldás hátrányai: A laparoszkópos sérvműtét nem könnyű beavatkozás, nagy sebészi gyakorlatot igényel. Elterjedésének további két gyakran hangoztatott akadálya az általános anaesthesia igénye és a magasabb költségek. Ellenvetésként elmondható, hogy a műtét gerincközeli érzéstelenítésben is végezhető, a rövid kórházi tartózkodás és a gyors visszatérés a munka világába ellensúlyozhatja a költségeket.

 

A laparoszkópos sérvműtétnek a gyakorlatban háromféle technikája terjedt el.

  • Intraperitoneális onlay mesh (IPOM) technika 

A legegyszerűbb laparoszkópos lágyéksérvműtét. Lényege, hogy a sérvtömlő bemeneti nyílására hálót borítunk, amit kapcsokkal rögzítünk a hashártyához. Hátránya, hogy a háló a hasüregi szervekkel érintkezik, és a laza szerkezetű hashártyához kapcsolt háló könnyen elmozdulhat. Mára az újabb módszerek kiszorították a gyakorlatból. 

  • Transabdominális praeperitonealis (TAPP) technika 

A leggyakrabban alkalmazott tükrözéses sérvműtét. A műtét során a sérvtömlő bemeneti nyílása felett felhasítjuk a hashártyát, a sérvtömlőt pedig a hasüregbe húzzuk. Függetlenül attól, hogy a betegnek milyen sérve van, a régió mindhárom  sérvkapuját befedő, kb. 10×15 cm nagyságú hálót helyezünk be. Ezáltal a potenciális sérvkapuk is zárásra kerülnek, és így megelőzhető egy későbbi sérvképződés ezen a területen. 

A hálót stabil anatómiai struktúrákhoz (a hasfal inas részéhez) kapcsoljuk, majd a hálót befedve helyreállítjuk a hashártyát. 

  • Totális extraperitoneális (TEP) technika 

A műszert itt nem vezetjük a hasüregbe, a beavatkozás a hashártya és a hasfal között történik egy ballon-katéter segítségével. A háló nagysága és elhelyezése megegyezik a TAPP műtétével. 

Háló-dugó (plug) módszere

A sérvek egyszerű és könnyen elvégezhető műtéte. Lényege, hogy a sérvcsatornába megfelelő formában képzett háló-dugót tömeszelünk. A műtét szakirodalmi megítélése ambivalens: egyes szerzők kedvező gyógyulási és kiújulási adatokról számolnak be, mások  a potenciális szövődmények miatt (a háló-dugó kitapinthatóvá válik, minden irányban zsugorodva térfogatcsökkenés következtében dugó-funkcióját elveszíti, elvándorol) széleskörű alkalmazását nem tanácsolják. 

 

A lágyéksérv műtét előkészületei és menete

A lágyéktáji sérvek esetén a műtéti típus megválasztása (hagyományos, vagy feszülésmentes, és azon belül melyik eljárás) a Doktor24 sebészeinek döntése, aki saját tapasztalata, gyakorlata, a beteg ismerete és a technikai feltételek ismeretében hozza meg döntését.

Műtét előtt és után

A sérvműtétet megelőző nap este könnyű vacsora (alkoholbevitel nélkül) ajánlott, éjfél után lehetőleg már semmit nem ajánlott fogyasztani. A műtét reggelén a megengedett rendszeres gyógyszerek kis pohár vízzel bevehetők. Helyi érzéstelenítés esetén a sérvműtét reggelén folyadék fogyasztása megengedett, altatás esetén csak egy pohár tiszta víz. 

Műtéti terület borotválása a sérvműtét előtti este (otthon), vagy közvetlenül a sérvműtét előtt ajánlott. A műtétet követően, amennyiben bélmegnyitás nem történt, a műtét másnapján haza lehet menni. A szívódraint 2-3 nap után távolítjuk el. 

Helyi érzéstelenítés esetén a beavatkozást követően fél órával már folyadékot és szilárd ételt lehet fogyasztani. Altatás esetén ugyanakkor folyadékot a műtét után 1.5-2 óra múlva, szilárd ételt 3-5 óra elteltével lehet fogyasztani

Fontos a sérvműtétet követő 3-4 napban a bőséges folyadékbevitel (kivéve a szénsavas italok), a napi kb. 2×500-1000 mg C-vitamin bevitele. Ajánlott a napi ételadag 4-5 étkezésre bontása, illetve a gázfejlesztő ételek (bab, borsó, lencse, stb.) kerülése.

A műtéti beavatkozás várható előnyei

A lágyéksérv hatékony kezelése kizárólag sebészi úton lehetséges. A beavatkozást követően megerősödik a hasfal, megelőzhető a kizáródás, elhalás, elkerülhető a sérv növekedése, megszűnnek a sérv és a sérv okozta panaszok, helyreáll az élettani helyzet.

A javasolt gyógymód, kezelés, műtét elmaradásának ugyanakkor komoly kockázatai, következményei vannak. A betegség előrehaladása állapotromláshoz, a sérv növekedéséhez, a hasüregben és a sérvtömlőn belül összenövések kialakulásához, a sérülési hajlam fokozódásához vezethet. Kizáródás esetén bélelzáródás, székelési zavar, hányás, puffadás, fájdalom, bélfal elhalás, bélfal átfúródás, körülírt vagy teljes hashártyagyulladás, tályogképződés, vérmérgezés, a szervezet általános fertőződése, bélsipoly képződése, legsúlyosabb esetben halál következhet be. 

A műtét lehetséges szövődményei

A műtét során, illetve azt követően, igen ritkán az alábbi szövődményekkel találkozhatunk: ér- és idegsérülések, bél- és hólyagsérülések, tartós lágyéktáji fájdalom, a medencecsont csonthártyagyulladása, másik sérv keletkezése, háló okozta szövődmények (fertőzés, kilökődés, hasi szervek megbetegedése, háló átfúródása, elvándorlása, zsugorodása, bélösszenövés, bélszűkület.

Megszakítás