Laparoszkópos epeműtét

A beavatkozás lehetséges indokai 

 • Epehólyag kövesség  
 • Epehólyag polypok 
 • Epehólyag rendellenes működései 

Az epehólyag kövesség Magyarországon népbetegségnek tekinthető, a lakosság 8-10 %-át érinti.

A betegség veszélyei, kezelési lehetőségek 

Epekő a rosszul működő, teljes kiürülésre képtelen epehólyagban keletkezik. Tünetmentes epekövesség éveken keresztül fennállhat, azonban ugyanazokat a veszélyeket hordozza magában, mint az  epetünetes betegek esetében. Görcsöket, hasi puffadást, emésztési nehezítettséget, teltségérzést  okozhat, súlyosabb esetben epehólyag elzáródást, epehólyag gyulladást, sárgaságot, következményes hashártyagyulladást. Az évtizedekig meglévő epekövesség esetén az epehólyag daganatos  elváltozása is reális veszély.  

Kimutatott epekövesség esetén az epehólyag műtéti eltávolítása javasolt. A műtét elmaradása  esetén az Ön fent leírt panaszai fokozódhatnak.

A műtéttel kapcsolatos fontosabb információk  

A műtétet altatásban végezzük. 5-10 mm-es nyílásokon keresztül bevezetett műszerekkel történik  az epehólyag eltávolítása oly módon, hogy a hasüregbe elhelyezett kamera által közvetített kép  az operáló orvos monitorján jelenik meg. Amennyiben a műtét technikailag így nem végezhető el  (nagyfokú gyulladás, nagyfokú hasi összenövések) a beavatkozást csak a hasüreg megnyitásával  tudjuk elvégezni. 

A laparoszkópos műtét előnyei 

 • a beavatkozás a beteget csak kis mértékben terheli meg, 
 • kicsi a műtét utáni sebfájdalom, 
 • esztétikusabbak a mütéti sebek, 
 • a beteg korábban elhagyhatja a kórházat, mint hagyományos műtét után, 
 • gyorsabban munkaképessé válhat. 

A műtét lényege az, hogy a köveket tartalmazó epehólyagot eltávolítjuk. Ez lényegesen nem fogja  befolyásolni a beteg további sorsát, csupán a májban termelődő epe ezután folyamatosan jut a  vékonybélbe az epecsatornán keresztül.

Lehetséges szövődmények 

A kezelés eredményességéért, a rizikómentességért a tudomány mai állása szerint teljes felelősséget az orvos nem vállalhat. A kis metszés természetesen nem jelent kis műtétet is. Műtét alatti  szövődmény lehet vérzés, epecsatorna vagy más hasűri szervek falának sérülése. Ezek jelentős  része azonban még műtét alatt észrevehető és korrigálható. Szükség lehet ilyenkor hasmetszés  alkalmazására is.  

A műtét utáni szakaszban ritka illetve igen ritka szövődmények fordulhatnak elő (vérzés, utóvérzés, a seb fertőződése, átmeneti epeszivárgás, thromboembolia, bélműködési zavarok, műtéti sérülések.)

A lehetséges szövődményekről a műtétet megelőzően részletes tájékoztatást adunk.

A műtét előtti és utáni időszak jellemzői 

Az operáló orvos illetve aneszteziológus közösen határozzák meg a műtét előtti teendőket, esetleges kezelési igényeket, beleértve az esetlegesen szedett gyógyszerekkel kapcsolatos teendőket.

A műtétet megelőzően személyes kórházi tanácsadót (ún. esetmenedzsert) jelölünk ki, aki minden felmerülő kérdésben rendelkezésre áll. Ő ismerteti majd a felkészülésre, kórházi tartózkodásra éd műtétre vonatkozó előzetes tudnivalókat, valamint a műtétet követő pontos menetrendet, tennivalókat is. Gyógytorna, rehabilitáció, varratszedés, sebellátás, tisztálkodási és étkezési szabályok, aktivitásra vonatkozó javaslatok.

Gyógyulási kilátások 

A laparoszkópos epehólyag eltávolítás gyógyulási eredménye világszerte nagyon jó, kicsi a műtéti  kockázat, nem változtatja meg az operált aktivitását, munkaképességét. Célunk az, hogy ne szoruljon élete végéig kényelmetlen, szigorú diétára. Műtét után a kórházban tartózkodási idő általában  1-2 nap, a műtét előtti aktivitás visszatérése általában 2-3 hét múlva várható. 

Az első 6 hétben zsír- és fűszermentes étkezéssel és a későbbiekben is megtartott epekímélő diétával a gyógyulás folyamatát segítjük. Mindezeket természetesen kísérő betegség(ek) megléte, az esetleges szövődmények, a beteg állapota és munkaköre  befolyásolhatják.

Az epekövesség elhanyagolásának leggyakoribb lehetséges következményei

 • epehólyag gyulladás
 • az epekőnek a közös epevezetékbe történő becsúszása esetén elzáródás, sárgaság alakulhat ki
 • epehólyag kilyukadása
 • epehólyag-rák kialakulása

 

Megszakítás