Térdízületi tükrözés

Hogy zajlik a térdízületi tükrözés műtét?

A térdízület tükrözése során tudja a sebész részletesen megvizsgálni a térdet belülről,  az ízület teljes feltárása nélkül. A comb köré egy vérteleníttő mandzsettát helyezünk, mely felfújt állapotban meggátolja, hogy a műtét során keletkező apróbb vérzések rontsák a  látási  viszonyokat. A műtét steril körülmények között történik. A behatolás pontos helyét a betegség természete szerint a sebész határozza meg: általában a térdkalács alatt,  a  patella ín  két oldalán ejtett egy-egy 0,5-1 centiméteres kicsi metszésből történik a műtét. Az első metszésen keresztül juttatjuk be az optikát a kamerával, amely egy külső monitoron – jeleníti meg az ízület belsejét. A többi metszésen keresztül egyéb eszközöket juttathatunk a térdbe, melyekkel tapintani, vágni, simítani vagy égetni/vérzést csillapítani lehet.

A térdízületi tükrözés során leggyakrabban a  belső- vagy külső  sarlóporc részleges kimetszése (más néven meniscus részleges eltávolítása, partialis meniscus resectio, „porceltávolítás”), az ízületi belhártya kimetszése (synovectomia),  egy-egy szabadtest vagy ciszta eltávolítása,  az ízületi porfelszínek sérülésének ellátása (ld. Porcpótlás). válhat szükségessé.  A műtét végén a vértelenítő mandzsettát a sebeket öltéssel vagy sebzáró tapasszal egyesítjük, steril kötéssel fedjük.

A műtét utáni rehabilitáció a beavatkozás természetétől függ, de a betegek a műtét napján általában már lábra állhatnak, terhelhetik operált végtagjukat és gyorsan elkezdhetik a járás- és mozgásgyakorlatokat. Egyes beavatkozásoknál a gyógyulás üteme kicsit lassabb is lehet.

Műtétek a Doktor24 Multiklinikán

Palyazat Palyazat
Megszakítás