Mivel a laktózérzékenység alapja a vékonybélbolyhokban található csökkent laktázenzim-aktivitás, lehetséges, hogy változókorban ez olyan mértékűre csökken, hogy a legkisebb laktóz fogyasztására is panaszok lépnek fel. Lehetséges, hogy valaki 20 évesen még panaszmentes, 30 évesen már vannak panaszai, de 40-50 éves korára már olyan súlyosan laktózérzékeny, hogy laktázenzim pótlásra szorul. A gabonaérzékenységre kevésbé jellemző, hogy változókorban derülne ki, mert szinte mindig fiatal korban fény derül a diagnózisra. Friss kutatások szerint egyébként most már biztos, hogy a belek mikrobiom-összetétele, vagyis a bélflóra megváltozik a menopauzában, ezért ennek helyreállítása fontos. Főleg, hogy ha valaki az elmúlt időszakban antibiotikumot is fogyasztott.
„Most már nem is probiotikumokat javasolnak az legújabb vizsgálatok, hanem prebiotikumokat. Valójában menopauzától függetlenül azt tanácsoljuk, hogy antibiotikum fogyasztása előtt, de alatta és utána mindenképpen fogyasszanak pro-, illetve prebiotikumot az emberek” – hívja fel a figyelmet Igaz Iván. Arra a kérdésre, hogy változókorral megnő-e az emésztőszervi daganatos betegségek esélye, azt mondja: célzottan nem a változókor, hanem az életkor előrehaladása miatt van egyre nagyobb kockázata a vastagbéldaganatok kialakulásának. Ennek kialakulásához azonban általában 10-15 év kell, ezért is fontos szűrésre járni.
A cikk szerzője:
Dr. Igaz Iván gasztroneterológus
PhD, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens