VÉGBÉLREPEDÉS MŰTÉT

Mit nevezünk végbélrepedésnek, a műtét indikációja

A végbélrepedésnek nevezett betegség a végbélcsatorna területén kialakult kisebb (néhány mm kiterjedésű),  vagy nagyobb méretű fekély. A hámhiány miatt az érző idegvégződések szabadon érintkezhetnek  az végbélcsatornán áthaladó tartalommal, így ott rendkívül kellemetlen éles, csípő, égő fájdalmat  okozhatnak, valamint székürítés során az érzékeny sebalap területéről friss vérzés indulhat.  

A berepedés leggyakrabban a végbélcsatorna keresztcsont felőli részén alakul ki, de bármely irányban előfordulhat. Leggyakrabban visszatérő szorulás vagy hasmenés, ritkábban a végbélbe került idegentest okozhatja.. Kezdetben (akut szakaszban) alig észlelhető a repedés, később a gyulladás miatt  a környezete megvastagszik, felette kis polipszerű képlet, alatta lencsényi, borsónyi végbél körüli csomó (úgynevezett előőrs csomó) képződik. Mindez együtt jár a jelentős fájdalom miatt  kialakult záróizomgörcs megjelenésével. Ez nevezzük a krónikus végbélrepedésnek.  

Az akut szakaszban simaizom ellazító, gyulladáscsökkentő végbélkúp, és végbélkrém alkalmazását  javasoljuk, életmód változtatással, és székletrendezéssel együtt. Ha a megfelelő gyógyszerekkel,  megfelelő ideig végzett konzervatív kezelés eredménytelen marad, akkor műtéti megoldás szükséges. Az izomgörcs oldásához vezet a záróizom részleges átmetszése. Krónikus repedés, nagy polipszerű képlet,  és előőrs csomó esetén a fekély kimetszését végezzük, a kiemelkedő képletek eltávolításával.  

A tervezett beavatkozás és gyógymód célja 

A műtét altatásban,, vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezhető. A kimetszést nagy gondossággal végezzük, úgy, hogy, hogy a seb alapján a végbél záróizom  ne sérüljön.  

A tervezett beavatkozás kockázata, várható következményei és szövődményei

 • A gondos ellátás ellenére a műtét utáni időszakban vérzés indulhat meg, amely ismételt műtéti  beavatkozást igényelhet. Ritka esetben a sebek területén gyulladásos folyamat indulhat el. Ez a  seb fokozódó savós, gennyes, véres váladékozását okozhatja, lázas állapotot indíthat. Gyógyszeres  kezelés, antibiotikum, helyi sebkezelés legtöbbször megszünteti a gyulladást, ritkán pedig ismételt műtét  szükséges.  
 • A műtéti seb gyógyulása után hegesedés indulhat meg, amely a végbélcsatorna beszűküléséhez  vezethet. Ez székürítési nehézséget okozhat. Helyi érzéstelenítésben, súlyosabb esetben altatásban tágító kezelés eredményes lehet, sikertelenség esetén (igen ritka, 2% alatti előfordálási valószínűségű szövődményként) sztóma képzés (a vastagbél leszálló szakaszának a hasfalon történő kivezetése) is szükségessé válhat.  
 • A gondos műtéti technika ellenére sérülhet a végbél záróizom. Ez széklet visszatartási nehézséget,  illetve széklettartási képtelenséget okoz. 
 • A műtét után 5-8 napig spontán végbéltáji fájdalom jelentkezik, amely székletürítéskor fokozódik.  A székürítés székletlazító gyógyszerrel könnyíthető, a fájdalomcsillapítás gyógyszeresen megoldható.  A műtét utáni hetekben végbéltáji bőr irritáció jelentkezhet, amely helyileg alkalmazott krémmel  gyógyítható. 

Általános szövődmények: 

 • Vérvesztés, amelyet ritkán vérátömlesztést igényelhet 
 • Végbélnyílás beszűkülése 
 • Záróizom sérülés 
 • Széklettartási nehezítettség 
 • Panaszok kiújulása 
 • Sebgyógyulási zavar 
 • Varratelégtelenség 
 • Utóvérzés 

 

Palyazat Palyazat
Megszakítás