Palyazat Palyazat

VÉGBÉLSIPOLY (FISTULA), VÉGBÉL KÖRÜLI TÁLYOG
MŰTÉTI MEGOLDÁSA

Betegség leírása 

A fistula (végbéltályog) a végbél közeli lágyrészekben kialakult, baktérium okozta gyulladásos folyamat,  mely kiindulhat a végbélnyílás mirigyeiből, ritkábban a végbél körüli bőrfelszínről. A gyulladás betör a  bőr alatti laza kötőszövetekbe, egyidejűleg fokozódó duzzanatot, fájdalmat és lázat okozva, és bűzös  gennyet tartalmazó tályoggá alakul. Mérete növekszik, elhanyagolt esetben megnyílhat a bőrfelszín  felé, vagy akár betörhet a végbélbe vagy a hasüregbe. 

Elégtelen kiürülés esetén rendellenes, gennyes váladékot ürítő járattá alakul a végbél és a végbél körüli bőrfelszín között. Ekkor beszélünk végbélsipolyról. A végbéltályogok és sipolyok típusait a végbél  körüli izomzathoz való viszonyuk határozza meg. 

A beavatkozás menetének rövid leírása 

A be nem olvadt tályog párakötéssel, ülőfürdővel, ritkán visszahúzódásra késztethető. Gennyes  folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárást kell végeznünk. A műtéti érzéstelenítésről részletes  felvilágosítást az altatóorvos ad. A sebet nyitva kezeljük, feltárást követő időben rendszeres kötés cserét végzünk. A gyulladás fokának megfelelően antibiotikum védelmet biztosítunk. A tályogfeltárás  időtartama fél órán belüli időtartamú műtétet igényel.  

A tartósan fennálló végbélsipolyok kezelésének egyedüli módja a járat feltárása, falának kimetszése,  és a seb nyitott kezelése. Típusos esetben a járat független a végbél záróizomzattól, így szabadon  feltárható. Magasra nyúló sipoly esetén a végbél záró funkciójának megtartása érdekében a sipolyon  keresztül gumit/fonalat főzünk át, melyet a műtét utáni napokban-hetekben tervezetten megcsomózunk, egészen a addig amíg a fonal a szöveteken át nem vág. A műtét után a beteg sebkezelésére a kórteremben kerül sor. A nyitott sebkezeléssel együtt jár a műtét utáni rendszeres kötéscserék és ülőfürdőztetés.  Hazabocsátást reakciómentes, sarjadó seb esetén javasolunk. 

Szövődmények a műtét elhagyása esetén  

A műtét elhagyása esetén a végbéltályogok életet veszélyeztető gyulladásos állapotot, generalizált  szepszist, „vérmérgezést” eredményezhetnek. Végbélsipolyok esetén tartós végbélkörüli váladékozás,  fájdalom, időszakosan gyulladás jöhet létre.

A beavatkozás lehetséges szövődményei/következményei 

A műtét közvetlen szövődményei közül a végbél záró izomzatának sérülése a leggyakoribb, mely  széklet visszatartási nehezítettséget okoz. Ez további műtéti kezelést igényelhet.  

Elégtelen feltárás, ill. a gyulladásos folyamat előrehaladása további feltárásokat kíván.
A közvetlen műtét körüli fájdalom, a kötözés fájdalma gyógyszeresen jól kezelhetők. 

további szövődmények lehetnek:

  • Sebgyógyulási zavar 
  • Sipoly kiújulása 
  • Utóvérzés
Megszakítás