Alvás alatti endoszkópos vizsgálat (Horkolás vizsgálat)

Alapvető anatómiai és élettani tudnivalók 

Az éjszakai horkolás népbetegség, amely a felnőtt lakosság több mint felét érinti.. A horkolás hangeffektusa  fizikai jelenségek miatt alakul ki. Az izmok ellazulása szűkületet okoz a garattérben, emiatt a szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. A felgyorsult levegőáramlás a lágy szájpadot és a nyelvcsapot meglebegteti, eközben ritmusosan hozzáverődnek a garat hátsó falához. Ezt a zajos vibrációt nevezzük horkolásnak.

A szűkület oka lehet az orrban (pl orrsövényferdülés, orrkagyló megnagyobbodás),  illetve alvás során a felső légutak lágyszöveteit alkotó izmok és kötőszövetek, így a lágyszájpad, a  nyelvcsap, a garat oldalsó és hátsó fala, a torokmandulák, a nyelvgyök ellazulnak, és rezegni kezdenek, vagy akár teljesen elzárhatják a légutat.

A horkolásnak több rosszabbító tényezője is lehet:

  • Háton fekvés során  az ernyedt nyelv könnyen hátracsúszik, ezzel szűkíti a levegő útját.
  • Elhízás során nemcsak a bőrünk  alá rakódik le zsírréteg, hanem a garat izomzat és a nyelvizomzat közé is. Az elhízott emberek gyakran keveset mozognak, ezért az izomtónusok eleve kisebb.
  • Nyugtatók szedése, alkoholfogyasztás,  a túlzott jóllakottság felborítják az alvás természetes ritmusát, a szövetek hamarabb és nagyobb  mértékben lazulnak el.

A beavatkozás elvégzését indokló tényezők

horkolás, alvászavarok miatt végzett kivizsgálás során ez a vizsgálat a speciális fül-orr-gégészeti  státusz felállítás része, a későbbi terápiás döntés alapeleme. Műtéti beavatkozás előtt mindenképpen kötelező elvégezni.  Ez egy diagnosztikus, és nem terápiás beavatkozás, mely  segít felderíteni a horkolás okát. Az alvás közbeni endoszkópos vizsgálat látótérbe hozza panaszok hátterében álló  anatómiai eltéréseket, így lehetőség van azok műtéti úton történő célzott

A beavatkozás menete, rövid leírása

Amennyiben a vizsgálat igazolja az időleges elzáródásból, szűkületből adódó alvászavart, illetve horkolást, ennek helyének pontos meghatározására van szükség. A vizsgálat műtői körülmények között történik, mely során az altatóorvos gyógyszeres altatást alkalmaz,  miközben folyamatosan ellenőrzi a vitális paramétereket, úgymint a vér oxigén- és  széndioxid szintjét, a vérnyomást és a pulzust. Amint a beteg elkezd horkolni, azaz a légutak területén valamilyen szűkület, netán teljes elzáródás alakul ki, egy flexibilis endoszkópot vezetünk be az egyik  orrnyílásán keresztül, hogy ezzel pontos képet kapjunk a szűkület/elzáródás helyéről.

 A műtét lehetséges mellékhatásai, veszélyei és szövődményei

  • Allergiás reakció előfordulhat azoknál a személyeknél, akiknek tojás, szója vagy glicerin allergiája  van, mivel az altatáshoz használt egyik gyógyszer (propofol) tojáslecitint, szójabab olajat és glicerint tartalmaz.
  • Mivel rövid altatáson esik át, a beavatkozás után szédülés, bágyadtság előfordulhat.
  • A műtét napján estig a kórházban tartózkodni, aznap dolgozni semmi esetre sem lehet.
  • .Amennyiben mindkét orrfele relatív szűk, előfordulhat kisfokú vérzés vagy fájdalom a beavatkozást  követően, mivel a vizsgáló eszközt az orrán keresztül vezetjük le.

 

Megszakítás