Palyazat Palyazat

Orrkagyló megkisebbítés helyi érzéstelenítéssel RF technikával

Alapvető anatómiai és élettani tudnivalók

Az orrüregben mindkét oldalon 3-3 orrkagyló található, amelyek alakjukat tekintve leginkább 1-1 kis  polchoz hasonlók. A vázuk egy vékony csontlemez, amelyet nyálkahártya borít. Segítenek a belélegzett levegő felmelegítésében, párásításában és tisztításában.

A beavatkozás (műtét) elvégzését indokló tényezők

Orrkagyló-kisebbítő műtétet végzünk azokban az esetekben, amikor a krónikus orrlégzési panasz  hátterében a megnagyobbodott alsó orrkagyló áll, vagy az részét képezi a gátolt orrlégzést kiváltó  és fenntartó okoknak. Hosszú ideig fennálló gyulladások (pl. allergia) vagy ún. orrcseppabúzus esetén (amikor a recept nélkül kapható orrcseppeket/orrspray-ket a beteg az előírt 5-10 napnál tovább,  hetekig-hónapokig használja, és nélküle „már nem kap levegőt”) gyakori, hogy az alsó orrkagyló  nyálkahártya alatti szövete megduzzad. Az alsó orrkagyló befolyásolja leginkább az orrlégzést, ezért  az ezen végzett műtétek hatása jelentős lehet, amennyiben nem áll fenn egyéb kóros állapot pl.  orrsövényferdülés, orrpolipózis. 

Egyéb lehetőségek az orrlégzés javítására

Érdemes a műtéti beavatkozás előtt gyógyszeres kezelés kipróbálása. Allergia esetén gyakran hatásosabbak a szteroidos orrspray-k, a tablettaként szedhető antihisztaminok, illetve meg lehet  próbálni a két kezelési mód kombinációját is. Amennyiben ezek a kezelések nem járnak kellő eredménnyel, mindenképpen javasolt az alsó orrkagyló redukciója.

A műtét menete, rövid leírása

A radiofrekvenciás szövetredukció a felesleges szövet tömegének csökkentésére szolgáló beavatkozás. A radiofrekvenciás készülékek elektromágneses hullámokkal, alacsony energiával működnek.

Az elektromágneses impulzusok hatására a szöveteket alkotó molekulák egymáshoz ütköznek, a szövet felmelegszik (kb. 85°C-ra), de klasszikus értelemben nem ég  meg. Az érintett területeket a szervezet „eltakarítja”, így a szövetek megkisebbednek. Emellett a  kollagénrostok a kezelt területen összehúzódnak, ezáltal a szövetek feszesebbé is válnak. A duzzadt  orrkagyló olyan mértékben kisebbedik, hogy az orrlégzés gyors javulását várhatjuk. Az orrkagyló több pontján a nyálkahártya alá vezetünk egy apró, speciális elektródát. Az elektródát  borító szigetelő réteg biztosítja, hogy megfelelő mélységben történjen az „égetés”, és megakadályozza, hogy a felszíni nyálkahártya károsodjon. Ezzel megelőzhető, hogy az orrban összenövések  alakuljanak ki.

A műtét utáni időszak

  • Mivel a beavatkozás a nyálkahártya alatt történik, ezért fájdalom, vérzés vagy az orr pörkösödésére  nem, vagy csak kis mértékben kell számítani.
  • A szövetek átmeneti duzzanata előfordulhat, ezért  közvetlenül a műtét utáni napokban akár rosszabbá is válhat az orrlégzés, gyenge orrfolyás is előfordulhat, mint egy egyszerűbb nátha során.
  • Ezt követően az orrlégzés fokozatos javulása várható, jó orrlégzés elérésére a teljes gyógyulás 3-4 hét.
  • Átmenetileg lehet használni nyálkahártyalohasztó orrsprayt 1-5 napig, de aztán ennek  elhagyása javasolt, helyette tengeri sós vizes orrmosás esetleg orrkenőcs használata tanácsos.

A műtét (beavatkozás) lehetséges mellékhatásai

  • Ritkán az orrdugulás nem javul pár nap alatt, gennyes orrváladékozás alakul ki, ilyenkor a kezelőorvos felkeresése javasolt,
  • Antibiotikus kezelés válhat szükségessé.
  • Vérzés, pörkösödés, orrszárazság,  orrkagyló túlzott mértékű zsugorodása, szaglászavar ritkán előforduló lehetséges szövődmények.

 

Megszakítás